Pembe Estetik

Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalı?
30 Kasım 2017
Phikardu Köyü: Kıbrıslı Tarihin Açık Hava Müzesi
18 Aralık 2017

Pembe Estetik

Kişilerde sadece beyaz ve düzgün dişlerle estetik bir gülümseme sağlanamaz. Dişlerinizi dişetleriniz tamamlamaktadır. Özellikle ön bölge dişlerde, diş ve dişeti estetiği, diğer bir deyiş ile uyumu ayrılmaz parçalardır. Hoş bir gülümseme için dişlerin, diş etinin, çene ve dudakların bir harmoni içinde olması gerekir. Diş etlerinde yapılan estetik çalışmalara pembe estetik adı verilmektedir. Güzel bir gülümseme için ise diş eti estetiği oldukça önemlidir.

Diş estetiğini tamamlayan unsurlar arasında diş etlerinin sağlıklı olması, rengi ve diş etinin dişle olan seviyesi akla gelir. Sağlıklı bir diş eti; açık pembe renkli, dişe ve kemiğe sıkı bir şekilde yapışan, portakal kabuğuna benzeyen parlak ve pütürlü bir görünümde olmalıdır. Diş eti estetiği konusunda sorunun varlığına göre farklı operasyon yöntemleri kullanılabilir. Diş etindeki estetik amaçlı girişimlerden önce, diş etinin sağlıklı olması gerekmektedir. Şişmiş, kızarık ve kanamalı olan diş eti, estetik işlemlerden önce sağlıklı durumuna getirilmedir. Öncelikle ağız hijyen motivasyonu yapılmalı, diş taşları temizlenmeli, eğer gerekli ise diğer tedaviler de yapılarak sağlıklı dişeti elde edilmelidir.

 

 Pembe estetik nasıl sağlanır?

Bazı durumlarda dişler form ve diziliş bakımından mükemmel görünmesine rağmen, diş etinin düzensizliğinden dolayı gülümseme sırasında ahenk bozularak kötü bir görünüm ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarda ise sadece diş etlerinde değil, dişlerin dizilişi sorunlu olabilir. Bu yüzden teşhis ve tedavi programı çok önemlidir.

Pembe estetik gülümseme sırasında ön tarafta ortada yer alan iki dişin tepe noktalarında bulunan diş etlerinden geçen hayali çizginin hafifçe dudağa dokunmasıyla sağlanır. Tüm dişlerin aynı olmayan ama belli bir oranda sabit olarak seyreden bir dişeti seviyesi vardır.

Gülümseme sırasında diş etlerinin fazla göründüğü durum gummy smile olarak tanımlanır. Kişide gülümseme dizaynı yapıldığında diş etinde olan fazlalıklar belirlenir. Bu fazlalıklar lazer ya da koter yardımıyla rahat ve acısız şekilde ve herhangi bir kanama olmadan uygun seviyeye getirilir. Bu işlemde lazerin kullanılması cerrahi işlem sırasında hem kanamayı azaltmakta, hem de diş etlerindeki iyileşme sürecinde kısalma sağlamaktadır.

Bazı durumlarda ise diş etleri çekildiğinden, kök yüzeyleri görünür hale gelmekte ve diş kron boyu çok fazla uzun görünmektedir. Bu durumda yapılan greftlerle fazla görünen kök yüzeyi kapatılarak hem diş ve diş etlerinin sağlığı elde edilmekte, hem de estetik bir görünüm sağlamak için gereken işlem yapılmış olmaktadır.

Kişilerin özellikle esmer olması halinde melanin pigmentasyonu nedeniyle diş etinin doğal açık pembe görünümü daha fazla koyulaşmaktadır. Bu tür renkleşmeler 15 dakika süren bir lazer tedavisiyle başarılı bir şekilde giderilmektedir.

Yapılan cerrahi uygulamalara rağmen kişilerde gülümseme sırasında diş etlerinin görünme sorunu devam ediyorsa, burun deliği altında bulunan iki noktaya birden botoks uygulandığında, kişide ifade değişimi olmadan, üst dudağın biraz aşağıya doğru düşmesiyle birlikte diş etlerinin bu şekilde görünmesi engellenebilmektedir.

Diş etlerinde çekilmeye neden olan etkenlerin belirlenmesi, çekilmenin tekrarını engellemek adına çok önlemdir. Çok sert hareketlerle dişleri fırçalamak ya da diş sıkma alışkanlıkları diş etlerinde çekilmeye neden olabilir.

Sonuçta estetik amaçlı yapılan operasyonlarda sadece dişlere yapılacak müdahaleler yeterli gelmeyebilir. Ağız içinde yapılan iyi bir muayene sonrasında yapılması gereken işlemler belirlenmelidir. Bunlar belli bir sıra ile tamamlanmalıdır. Estetik diş hekimliğinde cerrahi müdahaleler harici yapılan protetik restorasyonlar da çok önemlidir. Günümüzde teknolojinin getirdiği yenilikler estetik diş hekimliği alanında kullanılacak pek çok buluşun ortaya çıkarılmasını sağlamıştır. Bunlar içinde bonding ve lamine (yaprak porselen) uygulamaları dişin , mine ve dentin  gibi anatomik yapılarına daha sağlam bağlanarak uzun ömürlü ve estetik görünümler  sağlayabiliyor. Empres porselenler sayesinde estetik bir görünüm ve zirkonyum destekli porselenler sayesinde de sağlamlık ortaya konulabiliyor.

 

Pembe estetik yöntemleri nelerdir?

Gingivektomi: Diş eti büyümesinde ve derin ceplerin oluştuğu bölgelerde fazlalık olan diş etinin çıkarılması işlemidir.

Gingivoplasti: Bu operasyonla diş çevresindeki sağlıklı dişeti dokuları şekillendirilmektedir. Hastalara lokal anestezi uygulandığından, acı hissetmeden gerekli düzeltmeler yapılmaktadır.

Kron boyu uzatma: Dişlerde fazla doku kaybı oluşmuşsa, çürüğün diş eti altına uzanması durumunda dişlerde korun boyu uzatılarak, fazla diş eti dokusu çıkarılır ve kemik yeniden şekillendirilir. Bu sayede dişlere daha uzun bir görünüm verilmiş olur.

Rejeneratif: Bu işlemler periodontal hastalık nedeniyle yıkıma uğramış destek dokuların vücudun kendi yapım mekanizmaları uyarılıp yeniden yapılması amacıyla yapılmaktadır. Uygun olan durumlarda hastalıktan etkilenen dokular uzaklaştırılıp, mebran, doku uyarıcı proteinler ya da kemik grefti kullanılıp yeni destek yapıların oluşturulması sağlanır.

Botoks uygulaması: Diş etlerinde olan sorunların cerrahi yollarla giderilememesi halinde, botoks uygulanarak, diş eti sorunları giderilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir