Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi çürük ya da travma gibi etkenlerle, pulpanın kendini tamir edemeyecek şekilde hasar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir. Pulpa, dişin en iç kısmında bulunan damar-sinir paketinden oluşan canlı bir tabakadır.
Pulpanın herhangi bir sebeple iltihaplanması durumunda, dişin sinirinin alınarak, kanalların sterilize edilip ardından doldurulması gerekmektedir. Dişin durumuna göre kanal tedavisi tek veya çoklu seanslarda yapılabilir.
Diş minesinde oluşan çürükler tedavi edilmezse, mine tabakasının altındaki dentin tabakasına geçerler. Dentin tabakası ağrı yoluyla bizi uyarmasına karşın oluşan çürük yine tedavi edilmezse bu kez mikroorganizmalar pulpaya doğru harekete geçerler. Bu sırada pulpa kendini korumak için ağrı yolu ile bizi uyarıya geçer. Ama yine dişimizi tedavi ettirmezsek bir müddet sonra mikroorganizmalar pulpa içindeki damar ve sinirleri harap ederek iltihabın oluşmasını sağlarlar.
Pulpada iltihabın oluşmasının bir başka yolu da travmalardır. Dişe gelen bir darbe, kök ucundan dişin köküne giren damar ve sinirlerin kopmasına, böylece dişin canlılığını yitirmesine neden olur. Bu durumu herhangi bir yolla mikroorganizmaların eklenmesi pulpanın iltihabına neden olur. Pulpanın enfekte olmasının bir başka yolu da, diş çevresinde uzun süreli periodontal hastalığın bulunmasıdır.
Dişte soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklere karşı oluşan ağrı ve hassasiyetlerde, yemek yeme sırasında oluşan ağrılarda iltihaptan ve bir iltihap başlangıcının habercisi olur. Yine dişlerde meydana gelen aşırı renk değişimleri de iltihap belirtisi olarak algılanabilir. Bunların dışında çürüğün pulpaya kadar ulaştığı ama tedavi edilmeyen dişlerde, enfeksiyon kök ucundan çene kemiğine çıkar ve yüzde küçük veya büyük şişlere neden olabilir.
Kanal tedavisi lokal anestezi altında yapılır ve ağrı duyulmaz. Klinikte kullanılan döner aletlerle bu tedavi çok daha kısa sürede ve gelişen anestezi sayesinde ağrısız bir şekilde yapılmaktadır. Kanal tedavisini takiben, özellikle de canlı dişlerin tedavisinin ardından dişte birkaç gün katlanılabilir bir ağrı veya dişin üzerine basıldığında ağrı oluşabilir. Bu kanal tedavisi sonrası oluşan normal bir ağrıdır. Kanal tedavisi yapılan dişin biraz korunması ile kısa sürede ortadan kalkar.
Dişin ve hastanın durumuna ve yapılan tedavinin niteliğine göre kanal tedavili diş ağızda yıllarca sağlıklı bir şekilde kalabilir. Ancak dişte 2 yıl gibi bir süre içinde renk değişiklikleri gözlenebilir. Fakat bu renk değişiklikleri de tedavi edilebilmektedir. Kanal tedavisi yapılmış olan dişe normal dişlere yapılan bakımın aynısı yapılmalıdır.
Kanal tedavisi yapılmazsa iltihaplı pulpa diş ve çevresindeki dokularda enfeksiyona neden olur ve diş kaybedilir. Kanal tedavisi dişi ağızda tutup çekilmesini engelleyen bir tedavidir.